הרבה כישורים צריך בשביל להיות גננת, את רובם מלמדים במוסדות השונים, את חלקם מביאים מהבית, את חלקם צריך ללמוד מהעבודה האמיתית, אבל יש דבר אחד שלא מלמדים וממש אי אפשר בלעדיו- זכרון. זכרון של גננת זה זכרון מסוג מיוחד. מורכב ומסועף ומנוצל לעשרות שימושים שונים. בעיני הוא לגמרי שווה מחקר.
אני ידועה לשמצה בתחום הזכרון. מקרה קיצון. פתקים ורשימות בכל מקום, תזכורות מצפצפות, חלק כתובות בטוש על היד. במקרים חשובים מאד, אני ממנה אנשים נוספים שיזכירו לי לזכור. פעם הייתי הקומפיוטר, אחת הזוכרות הגדולות, זו שאומרים עליה "מיקה בטוח תזכור". והיום? ההפך המוחלט. כשאני חושבת על זה לעומק, אני מבינה שיש סיבה- הרי הזכרון שלי תפוס בכל כך (!) הרבה מידע, שאין כבר מקום על הדיסק.
כמובן שגם את כל מה שכתוב כאן כמעט שכחתי, אז הנה הרשימה: דברים שגננת זוכרת.
שמות
לזכור שמות של אנשים- של הילדים, של הוריהם, של בני הזוג של הוריהם, של האחים והאחיות שלהם, של הסבים והסבתות, של הדודה שבאה לאסוף פעם בשבוע, של חיות המחמד שלהם. שמות של הצוות, של בני הזוג והילדים של הצוות, של בעלי מקצוע, של החייל הבודד המאומץ שמגיע פעם בשבועיים לאחת המשפחות, של ילדים שפעם הייתי הגננת שלהם, וההורים- אחים- סבים- כלבים שלהם, כי לכי תדעי איפה תיפגשו. כמו הסבתא שנכדותיה סיימו את הגן לפני 3 שנים, שפגשה אותי בים ועשתה פרצוף נרגש של מפגש, ואני חייכתי אליה ב"התרגשות" בחזרה ורק אחרי כמה משפטים של שיחה, הבנתי מי זו בכלל (כי ברור שאני מיד אמורה לזהות אותה, בבגד ים, בלי קושי).
וגם לזכור שמות של כלי עבודה, של צמחים ופרחים ועצים, של בעלי חיים, של פירות וירקות ומאכלים, של כלי גינון, של מקומות, של ספרים, של סופרים ומאיירים, שמות של כוכבי ילדים, של גיבורי סדרות טלויזיה, של בעלי החיים בפינת החי, של ההיא שאמרה שתשמח להעביר פעילות חנוכה.
לזכור מילים של שירים!
אירועים
לזכור ימי הולדת של הילדים והצוות, את סידור העבודה של הצוות, לזכור את החגים, את הסיפורים מאחורי החגים (גם שם יש שמות! יודעים למנות את חמשת בניו של מתתיהו? אני כן), אירועים היסטוריים, לזכור תרגיל ירידה למקלטים, חופשות, מעבר לשעון חורף, לו"ז ימי הסתגלות, מי נגמל ולא צריך יותר מוצץ, מה אוכלים בכל יום, איזה מתכון לאזני המן הוא הכי טוב. מה קנינו בשנה שעברה כמתנת סוף שנה?
תזכורות חד פעמיות (משמידות את עצמן בתום השימוש)
לזכור מי מגיע היום באיחור, את מי אוספים מוקדם מהרגיל, האם הילד של ההורים הגרושים הולך היום לאמא או לאבא, את מי לא להשכיב היום לישון, לאיזו אמא יש היום יום הולדת והבטחנו לה ברכה מאויירת? אבא של מי נסע לחו"ל (לאן?) ויחזור רק בעוד שבוע, לאיזה ילד יש פריחה ומה למרוח לו, לאיזה ילד השאירו בוסטר בשביל הסבתא, לזכור שהשבוע חוג מוסיקה בחמישי במקום בשלישי, מי חשוד שיש לו תולעים וצריך שירותים נפרדים, מי צריך להימנע ממוצרי חלב בגלל הנזלת, מי שכח בקבוק שתיה וצריך כוס חלופית, מי ישן מעט בלילה וכנראה מאד עייף, למי צריך להביא מצעים חדשים, למי נגמרו החיתולים, להתקשר לבדוק האם הילד החולה שבבית כבר מרגיש יותר טוב? לזכור מי האמא שביקשה ספר שעוסק בפחדים, להחליף לוח תוכן של החגים בלוח תוכן של הסתיו, לשחרר את הפרפר שבקע.
משימות
לזכור לנקות את האקווריום, לפתוח טפטפות, לבדוק שהילדים לא הוציאו את הטפטפות מהמקום, לכבות טפטפות, להאכיל את האוגר והארנב והזחלים והדגים והמקלוניות, להחליף נסורת לאוגר, לעולם לא להושיב את מיכל ליד שרון, לתת לילד עם הפרעת הקשב את הכדור המיוחד שלו במפגש, לזכור לחתוך תפוח לתמר ביום של בננות, לקבוע ישיבת צוות, לכבות את הדוד, להזמין סדנת עזרה ראשונה, לשים את הטאבלט בטעינה בסוף היום.
ידע שימושי
לזכור איך מבדילים בין גוזל ואפרוח, ובין שפן וארנב, כמה נקודות יש לפרת משה רבנו על הגב (7), מתכון של עוגת יום הולדת, לזכור שחצבים לא באמת פורחים בסתיו- חייבים להספיק לטייל אליהם בשבוע הראשון של השנה, לזכור מי יונתן ומי יהונתן, ושאלמה בא' ונעה בלי ו'.
והכי חשוב:
לזכור את הטריק איך להבדיל בין התאומים הזהים!
שכחתי משהו???
* פורסם ב"בלוגנני", מדור משפחה של אתר "הארץ" בתאריך 24.10.18
https://www.haaretz.co.il/family/mikaganany/BLOG-1.6590843