יש לי המון מה להגיד על יום המשפחה ועל משפחות באופן כללי.
משפחה זה דבר נפלא ומורכב באותה המידה.
בגלל קוצר היריעה, הצלחתי לכווץ את זה ל-5 מחשבות מרכזיות:
1. לאן נעלם יום האם
תמיד ביום המשפחה עולים ברשתות עשרות פוסטים של אמהות שזועמות למה הפכו את זה ל"יום המשפחה" ותובעות להחזיר את זה להיות "יום האם" כמו פעם. ובכן, נשים יקרות, לא.
ואת זה אני אומרת כאישה וכאמא, במלוא הערכתי לנשים ולאמהות של העולם, ובפרט בשנה הנוכחית.
עם כל רצוני לשוויון מגדרי וקידום נשי, לשמירה על זכויות נשים ולהפסקת האפליה, צריך להתקדם עם המציאות והתפקיד "אמא" הוא כבר לא רכיב הכרחי בהקמת משפחה. אם השאיפה שלנו היא לחברה שמכילה את כל סוגי המשפחות, עלינו להקפיד לא להעביר מסרים סותרים. אל תחכו למועד מיוחד- מצאו דרכים אחרות ביום יום לגרום לבני המשפחה שלכן להעריך ולפרגן על כל הטוב שאתן עושות, וכך אני ממליצה לכל הורה מכל מגדר שהוא.
2. מה למדת בגן היום
במערכת החינוך, ובפרט בחינוך לגיל הרך, יום המשפחה הוא תיבת פנדורה הגדולה ביותר של השנה. מנסיון. מכל החגים והימים המיוחדים, זה השבוע שבו צפות ועולות שלל הבעיות והרגישויות של הילדים ובעיקר של ההורים.
זה לוחץ לנו על כל הכפתורים ומשחרר את כל השדים, התסכולים, וההשוואות למה שרצינו ואין לנו. גם אם ברור לנו שזה ככה גם אצל כל השאר- זה לא עוזר. צריך לדעת ולהיות מוכנים להצפה הזאת- הן מהצד שלנו ההורים והן מהצד של אנשי החינוך. נסו לחשוב מראש על תשובות לשאלות שאולי ישאלו, אל תיבהלו.
*טיפ: במקרים מסויימים- למשל משפחות חד הוריות, חד מיניות, הורים גרושים וכיו"ב, לדעתי זו אחריות שלנו לוודא מראש שהצוות החינוכי מודע לרגישויות (אם קיימות) ויודע לטפל בהן כפי שצריך. אל תצפו לזה כמובן מאליו. עדיין לא. ליתר בטחון, תרימו טלפון למורה/ גננ.ת ותדאגו שכך יהיה.
3. דברים שאפשר (צריך) לעשות
הילדים והילדות שלנו גדלים בתקופה שבה הגיוון המשפחתי נוכח כמעט בכל מקום- זה נהדר, ויחד עם זאת העולם עוד לא לגמרי מעודכן שהשינוי כבר מזמן כאן. מספיק להיכנס לגוגל תמונות ולהקליד בחיפוש: "משפחה", כדי להבין כמה הדרך עוד ארוכה עד לייצוג הולם של משפחות מכל הסוגים.
אנחנו כהורים צריכים להסב את תשומת ליבןם. להראות להם, להסביר להן, לתווך להם, להפנות את הזרקור שלנו לדברים שהן עדיין לא למדו להבחין בהם בתוך היומיום- למשל משפחות ברחוב או בגינה, פרסומות, תמונות.
ילדינו מכבדים את הסמכות שלנו לפרשן להןם את העולם- נצלו את ההזדמנות הזו בחכמה.
כמו שאומר MISMAS, "זֶה רַק הַלֵּב שֶׁלך שֶׁקּוֹבֵעַ מָה זוֹ מִשְׁפָּחָה". המכנה המשותף הוא אהבה- כל משפחה והדרך שלה לאהוב, אין נכון או לא נכון- כולן לגיטימיות ונהדרות.
4. דברו את זה
שפה היא פקטור מאד חשוב בשיח המשפחתי- הן בתוך הבית והן מחוצה לו. שפה מייצרת מציאות, נותנת לגיטימציה, מאפשרת.
כל עוד אנחנו ההורים נקפיד על שפה שוויונית, מכבדת, מכילה, כך זה יחלחל לילדינו. מתחילים בקטן, בתוך התא המשפחתי הפרטי, בשיח שבינינו, וזה יוצא משם הלאה למעגלים חיצוניים ולהרחבת אופקים. בואו נקפיד על המסרים שלנו ועל השפה שבה הם מועברים.
5. משפחה מושלמת
חשוב חשוב חשוב לדעת ולזכור: אין כזה דבר משפחה מושלמת! פשוט לא קיים.
בכל משפחה יש עניינים, בכולן יש לפעמים חילוקי דעות (אני עדינה), קצרים בתקשורת, כל מיני דברים שהולכים לא כפי שתיכננו, וזה בסדר גמור. לא רק שזה בסדר, זה חלק אינטגרלי מהעניין. תמיד כשאנחנו רואים משפחות של אחרים, אוטומטית נעשה להן אידיאליזציה כי נראה בהן דברים שחסרים במשפחה שלנו. אבל החיים מתקיימים מחוץ לאינסטגרם- שם הכל יפה- קחו בחשבון שאותה משפחה "מושלמת" מסתכלת עלינו וחושבת את אותו הדבר.
* עד כאן המחשבות שלי, ובשביל כל השאר, ודברים יותר ספציפיים תצטרכו כבר לדבר איתי ישירות ואשמח לייעץ ולעזור.